понедељак, 22. фебруар 2010.

RSS i kako ga koristiti

Mnogi od vas sigurno su na većini sajtova koje posećuju primetili narandžastu ikonicu pored koje piše RSS i neznajući šta je, nisu ni pokušali je koriste.
Pa šta je to RSS i kako ga prosečan korisnik interneta može iskoristiti?
Zamislite da imate program na svom računaru pomoću koga možete pratiti sve novosti na vašim omiljenim sajtovima, a da uopšte ne morate da ih posećujete. To bi vam uštedelo mnogo vremena, zar ne?
Ne morate stalno u pretraživače da upisujete fraze poput vesti srbija ili vijesti bih ili vijesti hrvatska.
Ne morate pojedinačno da otvarate sajtove koje već imate u vašem bookmarku.
RSS čini odličnu stvar. Za vas će pokupiti sve novosti sa svih vaših omiljenih sajtova i ponuditi vam naslove sa kratkim uvodom u tekst. Vi ćete u mnoštvu vesti da izaberete one koje vas interesuju, kliknete na njih i pročitate ih u celosti.Vrlo jednostavno, a poštedeće vas gubljenja vremena.
Naravno, da biste mogli da pratite RSS vesti, potreban vam je čitač. Jedan od popularnijih je FeedBurner.
Dovoljno je da napravite nalog na pomenutom sajtu i u program upišete adrese RSS feedova koje želite da pratite i imaćete sve vaše omiljene sajtove na jednom mestu.
Ukoliko vam se sve ovo čini komplikovanim, uvek možete da odete na jedan od portala koji za vas sakupljaju RSS feedove sa popularnijih sajtova i prezentuju ih u formi običnih tekstova kakve čitate na svim drugim sajtovima. Jedan od boljih portala takve namene je vesti Srbija. Na njemu pored vesti iz Srbije možete pronaći i vesti iz svih zemalja Ex Yu. Pa tako možete pročitati i vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz BiH.

Нема коментара:

Постави коментар